Show simple item record

dc.contributor.advisorVélez Rolón, Adela Margaritaspa
dc.contributor.authorContreras Mono, Duvan Fernandospa
dc.coverage.spatialAlbán - Cundinamarca - Colombiaspa
dc.coverage.temporal2019-2020spa
dc.date.accessioned2020-07-15T22:11:05Z
dc.date.available2020-07-15T22:11:05Z
dc.date.created2020-05-12
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10726/2538
dc.description.abstractEl trabajo de investigación tiene por tiene por objeto desarrollar una mayor comprensión de la situación actual de los productores de pollo de engorde de la zona de Cundinamarca que tienen problemas de competitividad frente a los grandes industriales del interior del país, con una cadena de valor, no estructurada y sin robustez, ocasionando que estos terminen desapareciendo o integrándose con los rivales más grandes; que tienen mucha más eficiencia en el proceso productivo, por tener menores costos de producción y una mayor optimización de los mismos.spa
dc.description.tableofcontents1. Resumen ; 2. Introducción ; 3. Contexto del pollo de engorde ; 4. Marco Teórico ; 5. Estado del arte ; 6. Metodología ; 7. Resultados ; 8. Conclusiones y Recomendaciones.spa
dc.format.extent95 páginasspa
dc.format.mimetypeapplication/pdfspa
dc.language.isospaspa
dc.subjectClusterspa
dc.subjectAglomeraciónspa
dc.subjectCompetitividadspa
dc.subjectCostosspa
dc.subjectSostenibilidadspa
dc.subject.ddc636.51 Aves de corral para fines específicosspa
dc.titlePropuesta de un modelo clúster que permita mejorar la competitividad de los productores pymes de pollo de la zona de Cundinamarca.spa
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa
dc.subject.lembAves de corral - Aspectos económicosspa
dc.subject.lembCostos de producciónspa
dc.subject.lembIndustria y comercio de alimentosspa
dc.subject.lembGanancias de capitalspa
dc.subject.lembProductividad de capitalspa
dc.identifier.localMBA / C764p 2020spa
dc.rights.localAbierto (Texto Completo)spa
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/acceptedVersioneng
dc.description.degreenameMagíster en Administración de Empresas, CESA.spa
dc.identifier.instnameinstname:Colegio de Estudios Superiores de Administración - CESAspa
dc.identifier.reponamereponame:Biblioteca Digital - CESAspa
dc.identifier.repourlrepourl:https://repository.cesa.edu.co/
dc.description.abstractenglishThis research work aims to expose how the establishment of a clusterization model can improve the costs and marketing of poultry production by small producers in the municipality of Albán, department of Cundinamarca so that they can be grouped together and be more competitive in the market against large companies. The study is carried out in a family of poultry farmers. Observing a production cost by industrial producers of approximately 3,223 pesos per kilogram of live poultry and small producers present a production cost of approximately 3,491, which is why the profitability of large companies turns out to be greater compared to small ones. The results based on the chicken value chain are presented, as well as the application of Porter's diamond to the poultry business, obtaining the weaknesses and strengths of the process, and it is obtained with this that the company is clear where it should be strengthened to improve its profitability and competitiveness. Key Words: Cluster, Agglomeration, Competitiveness, Costs, sustainability.eng
dc.description.degreelevelMaestríaspa
dc.publisher.programMaestría en Administración de Empresas - MBAspa
dc.publisher.grantorColegio de Estudios Superiores de Administración - CESA
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record