Propuesta de un modelo clúster que permita mejorar la competitividad de los productores pymes de pollo de la zona de Cundinamarca.
Fecha
2020-05-12Citación
Metadatos
Mostrar el registro completo del ítem
Documentos PDF
Resumen
El trabajo de investigación tiene por tiene por objeto desarrollar una mayor comprensión de la situación actual de los productores de pollo de engorde de la zona de Cundinamarca que tienen problemas de competitividad frente a los grandes industriales del interior del país, con una cadena de valor, no estructurada y sin robustez, ocasionando que estos terminen desapareciendo o integrándose con los rivales más grandes; que tienen mucha más eficiencia en el proceso productivo, por tener menores costos de producción y una mayor optimización de los mismos.
Resumen
This research work aims to expose how the establishment of a clusterization model can improve the costs and marketing of poultry production by small producers in the municipality of Albán, department of Cundinamarca so that they can be grouped together and be more competitive in the market against large companies. The study is carried out in a family of poultry farmers. Observing a production cost by industrial producers of approximately 3,223 pesos per kilogram of live poultry and small producers present a production cost of approximately 3,491, which is why the profitability of large companies turns out to be greater compared to small ones.
The results based on the chicken value chain are presented, as well as the application of Porter's diamond to the poultry business, obtaining the weaknesses and strengths of the process, and it is obtained with this that the company is clear where it should be strengthened to improve its profitability and competitiveness.
Key Words: Cluster, Agglomeration, Competitiveness, Costs, sustainability.